Dodehoek sticker

Dodehoekstickers waarschuwen fietsers, voetgangers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers voor de dode hoeken. Dat zijn de plekken rondom het voertuig die de bestuurder niet ziet. De stickers zijn 25 cm hoog en 17 cm breed met daarop de tekst: ‘Attention - Angles morts’ (‘Pas op - Dode hoeken’). Je moet drie stickers aanbrengen op de carrosserie op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: één sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig.

Vanaf 1 januari 2021 verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars. De verplichting zou gelden voor alles boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen.

De regels verplichten “stickers” aan de achterzijde van het voertuig en aan zowel de linker- als de rechterzijde van het voertuig om de kwetsbare medeweggebruikers te waarschuwen voor de gevaren van de “dode hoek”. Gedurende de periode van de komende 12 maanden zal er een coulance zijn met betrekking tot de uitstraling van de wijze waarop de dode hoek waarschuwing op het voertuig is aangebracht. Na deze periode van 12 maanden zal ieder voertuig aan de in de wetgeving gestelde eisen moeten voldoen. Dit houd dan in dat de waarschuwingsinformatie op de truck dan moet voldoen aan de juiste positionering, afmetingen en kleurstellingen etc.

Gedurende de komende 12 maanden zullen alle dode hoek stickers nog worden toegestaan. Na deze periode van 12 maanden zullen de stickers moeten voldoen aan de Franse regelgeving (kleur, afmetingen etc…)

De dode hoek sticker is voor als nog niet verplicht in Nederland of de rest van Europa, maar veel vrachtwagens zijn om deze reden al wel voorzien van deze sticker.